Sürdürülebilirlik
Sürdürülebilirlik, her adımımızda...
Moteks Tekstil olarak; ar-ge projelerimizden yatırımlarımıza, üretimde malzeme seçiminden enerji kullanımına, doğal kaynakların korunmasından atık kaynakların değerlendirilmesine kadar, büyük-küçük her adımımızda sürdürülebilirliğin izleri var.
Nüfusun artması, yaşam standartlarının yükselmesi, endüstrileşme ve teknolojinin üretime katkısı beraberinde çevresel ve endüstriyel çalışma ortamı sorunlarını da getirmiştir. Endüstri devrimiyle birlikte üretimin hızlanması ve son 30-40 yılda en üst seviyeye çıkan doğal kaynakların bilinçsiz kullanımı, yeni bir bilincin doğmasına neden olmuştur.
Sürdürülebilirlik
Tekstilde Sürdürülebilirlik
Günümüzde sürdürülebilirlik, gıdadan otomotive, inşaattan enerjiye ve tekstile kadar, birçok sektörde benimsenen ve uygulanan bir iş anlayışıdır. Üretim süreci itibarıyla, dokunacak pamuktan kullanılacak ipliğe, üretim aşamasında kullanılacak su miktarından elektriğe kadar birçok doğal kaynaktan faydalanılan tekstil sektöründe de, sürdürülebilirlik önemli bir yere sahiptir. Bununla birlikte, modadan doğrudan etkilenen tekstil sektörü; hızlı tüketim+daha çok üretim+daha çok tüketim alışkanlığına açıktır ve bu yüzden sürdürülebilirlik bilincine sahip olması elzemdir. Aksi halde kaynakların yok olmasına neden olabilir. İşte tam da burada devreye sürdürülebilirlik girer. Gelecek nesillere ve doğaya olan sorumluluğu gereği, insanoğlu çevresinin koruması gerektiğini anlar ve kendisini böyle disipline eder. Kendisinden sonraki kuşakların da bu kaynakları kullanabilmesi, bu kaynakların yok olmaması için bazı standartları belirler, denetler ve yaptırımlar uygular.
Moteks Tekstil, sürdürülebilirliği 3 farklı sınıfta değerlendirmekte ve sürekli gelişim modelini benimsemektedir.
İnsan
İnsan hakları, insan kaynakları, iş sağlığı ve güvenliği, endüstriyel ilişkiler, eşitlik, disiplin ve sosyal projeler ele alınır.
Çevre
Enerji, su ve atık su, atıklar, verimlilikler, kimyasal yönetim titizlikle değerlendirilir ve kayıt altına alınır.
Materyel
Hammaddelerin, tedarik zincirinin, üretim koşullarının ve son mamullerin belgelendirilmesini sağlar.